Homilie tijdens de Paaswake, familieviering, 
door het jaar C (reeks 2000-2001)

ANDERE PREKEN VAN DE WEEK

Voor de tekst van de Evangelie-lezing van deze dag en een meditatie
klik hier en zoek de juiste week



KLIK HIER OM DE PREEK TIJDENS DE VIERING VAN HET LAATSTE WEEKEND/FEEST TE BELUISTEREN (Real Audio)

KLIK HIER OM DEZE VIERING IN ZIJN GEHEEL TE BELUISTEREN (Real Audio)




Preek tijdens de Paaswake, familieviering, door het jaar C, serie 2000-2001. 
C2001TRI02.html in de parochiekerk van de H. Bartholomeus te Poeldijk, 
door pastoor Michel Hagen, 14 April 2001, 19.00 uur.  A.M.D.G.

Woord vooraf. 

Van harte welkom in deze paaswake. U hier in de kerk en allen die met ons meevieren via de kerkradio. 
Vanavond willen we weer het symbool van vuur gebruiken zoals de Kerk dat al eeuwen doet. We mogen vertrouwen dat God ons behoedt voor de gevaren van dit aardse vuur. Maar, met Enschede in gedachten, is het goed om ons gewaarschuwd te weten en extra voorzichtig te zijn. Er zijn een paar parochianen die hier apart op zullen letten. Bovendien spreken we af dat als er iets onverwachts gebeurt, u als eerste reactie rustig de eigen kaars uitblaast. 
De vormelingen nodig ik nu uit om naar de parochiezaal te gaan. Dan kunnen ze bij het ontsteken van het poaasvuur zijn en helpen het uit te dragen. 
Moge het paasvuur in deze nacht dan - hart en ziel - verwarmen en verlichten. 
Ik wens u een goede viering.  

=====

Thema:  Zoeken en Vinden, 
Zang:    Gemengd koor met kinderkoor
E.L:      Gen. 1,1 - 2,2 (verkorte versie)
T.L.:     Ex. 14,15 - 15,1
Epistel:  Rom. 6, 3-11
EV.:      Luc. 24, 1-12

Homilie

Vanavond, dacht ik, doen we de preek een keer samen. Niet door zomaar de kerk in te gaan, dat wordt te ingewikkeld. Het zou ook teveel tijd vragen. Nee, ik heb de hulp gezocht van een paar vormelingen. Die hulp heb ik gevonden. Zij gaan ons iets vertellen dat net even teveel is om uit het hoofd te doen, maar u vindt het vast niet erg als ze het voorlezen. 

=====

Pastoor: Zeg wat heb jij gezocht toen je naar de kerk kwam? 
Vormeling 1. Ik heb vuur gezocht, vuur dat warmte geeft en licht. 
Pastoor: En, heb je het gevonden? 
Vormeling 1. Ja, het begon klein, u begon ermee in de parochiezaal. Maar, toen het vuur hier in de kerk kwam, verspreidde het zich naar alle kanten. Overal zag je vuur, geen dodelijk vuur zoals in Volendam, maar een vrolijk vuur dat blij maakt. En ik heb ook de grote kaars gezien, de paaskaars, met symbolen erop, en ik zag dat van die kaars het vuur naar alle mensen ging. Ik heb vuur gezocht en ik heb gevonden. 

Pastoor: Dus je hebt gevonden wat je zocht? Maar kun je er ook iets mee?
Vormeling 1. Het heeft me toch wel geholpen. Want de dingen van het geloof kun je soms maar moeilijk voorstellen. Die kaars is het symbool van Jezus. Jezus heeft door het geloof en door zijn liefde nieuw vuur gebracht. Deze kaars en dit vuur helpt mij dus om meer te geloven. 

Pastoor: Denk je dat je er ook verder nog iets meer mee kunt? 
Vormeling 1. Dat hoop ik wel; Ik wil zelf ook nieuw vuur brengen, ook door geloof en liefde. Misschien dat dan eens alle mensen in de hele wereld door dat vuur van Jezus’ liefde en van Jezus’ geloof worden aangestoken. Dan wordt de wereld vol met harten die branden van liefde. 

=====

Pastoor: Zeg wat heb jij gezocht? 
Vormeling 2. Ik heb antwoorden gezocht. 
Pastoor: Antwoorden? Op welke vragen? 
Vormeling 2. Een antwoord bijvoorbeeld op de vraag wie er met de evolutie begonnen is? Wat er was voordat het heelal met de grote oerknal begon. En de vraag of het leven alleen maar toeval is of dat het ook echt betekenis heeft. 
Pastoor: Dat zijn geen kleine vragen. Heb je ook antwoorden gevonden? 
Vormeling 2. Ja, maar alleen antwoorden waarbij je zelf verder moet denken. Het zijn antwoorden in de verhalen uit de Bijbel. Ik begrijp nu dat die verhalen richting geven. En in die richting moet ik de antwoorden zoeken. 
Pastoor: Kun je er nu ook iets mee voor jezelf? 
Vormeling 2. Ja, ik ga de verhalen in de Bijbel anders lezen. Misschien geven ze nog veel meer antwoorden op hele andere vragen. 

=====

Pastoor: Zeg wat heb jij gezocht. 
Vormeling 3. Ik heb leven gezocht. 
Pastoor: Dat klinkt heel serieus. 
Vormeling 3. Dat is het ook. 
Pastoor: Maar als je leven zoekt, betekent dat dan dat je dood bent tegengekomen. 
Vormeling 3. Ja. Ik hoor en zie veel over de dood. Ik hoor over aidsdoden in Afrika en in veel andere landen. Ik hoor over rampen, ik zie beelden van dode koeien en lammeren vanwege de MKZ. Onschuldige lammeren worden afgemaakt omdat de handel in gevaar komt. Daarom zoek ik het leven. 
Pastoor: Heb je leven gevonden? 
Vormeling 3. Nog niet helemaal, maar het begint wel. Zo was het ook met de leerlingen van Jezus. Het heeft even geduurd voordat ze konden begrijpen dat Jezus leeft. Ik hoop dat ik over een poosje ook begrijp dat bij zoveel dood, toch nieuw leven kan komen. 
Pastoor: Nieuw leven? 
Vormeling 3. Ja, net als bij Jezus, en net als met dat volk bij de zee en net als aan de leerlingen. Dit heb ik begrepen. Wie zoekt zal vinden, als je maar in de goede richting zoekt. We zullen dus de Weg vinden, God zal ons de Weg wijzen. Ook als ik Hem nu nog niet zie en het nog niet snap. God wijst ons de Weg. Dat geloof ik en dan heb ik Hem eigenlijk al een beetje gevonden. 

=====

Vuur, antwoorden, leven. 

En wat hebt u gezocht? Liefde? Saamhorigheid? Geloof? Of waren de dagen te druk, kwam u een beetje uit gewoonte en vond u hier weer een rustpunt? Dan hoop ik dat wij allen door het vuur en het water, door de verhalen en de symbolen, toch dat leven vinden en antwoorden op vragen, moed om verder te zoeken, vertrouwen dat in deze geloofsverhalen antwoorden verborgen liggen, zoal dit antwoord. Jezus is niet dood. Hij leeft. God is niet ver weg, Hij is dichtbij. Ons leven houdt niet op, het gaat door. Dat geeft moed, om te leven. 
Amen. 

Jullie hartelijk bedankt. 
 



Reacties? Stuur een e-mail.

Terug naar top van deze pagina

Terug naar homepage